Arriva kampt nog steeds met incidenten op de Vechtdallijn

Arriva kampt nog steeds met incidenten op de Vechtdallijn. (Foto: Alfenaar)
Arriva kampt nog steeds met incidenten op de Vechtdallijn. (Foto: Alfenaar)

Spoorvervoerder Arriva kampt op de Vechtdallijn tussen Zwolle en Emmen nog steeds met incidenten. Volgens de regionale omroep RTV Oost die inzicht in de cijfers heeft, blijkt een aanzienlijk aantal mensen illegaal te reizen en weigeren ze hun legitimatiebewijs te tonen. Regelmatig zou dit zelfs escaleren tot fysiek geweld.

Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC noemt de cijfers 'schokkend'. "Het is inmiddels meer geluk dan wijsheid dat er nog geen dodelijk slachtoffer is gevallen. De mate van agressie is ook veel erger geworden."

Overlast

Het traject wordt vaak aangedaan door asielzoekers op weg naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Deze groep veroorzaakt al langdurige periode overlast tussen Zwolle en Emmen. De meeste hinder lijkt afkomstig te zijn van zogenaamde veiligelanders, asielzoekers die in principe geen recht hebben op asiel in Nederland omdat ze veilig kunnen leven in hun eigen land.

In de cijfers is een stijging te zien van incidenten waarbij reizigers zonder geldig vervoersbewijs kunnen  worden gefouilleerd om legitimatie te kunnen tonen. In het eerste kwartaal van vorig jaar waren dat er bijna 40, maar nu is dat aantal gestegen naar 303. De stijging heeft te maken met het verschuiven van de controle vanaf het perron naar de trein. Tot april vorig jaar werden mensen in Zwolle en Emmen al op het perron gecontroleerd op hun vervoersbewijs.

Nu gebeurt die controle in de trein, met als gevolg dat deze incidenten geregistreerd worden. Reizigers die voorheen zonder geldig vervoersbewijs het perron betraden werden toen weggestuurd waarbij er geen registratie in de cijfers plaatsvond.

Mishandeling

Het aantal zware incidenten, zoals mishandeling en intimidatie van treinpersoneel, is ook toegenomen. In de eerste drie maanden van dit jaar is een medewerker van Arriva vier keer mishandeld in de trein tussen Zwolle en Emmen. Daarnaast waren er acht gevallen van bedreiging of intimidatie door een reiziger, illegaal wapenbezit of diefstal. Dit zijn in totaal twee zware incidenten meer dan in dezelfde periode in 2023.

Arriva geeft aan tevreden te zijn met de mobiele veiligheidsteams die nu snel opgeroepen kunnen worden als een incident dreigt. Eilert van de VVMC ziet liever dat er weer op het perron moet worden gecontroleerd. "Dan zorg je ervoor dat je de overlastgevers aan het begin van de reis niet op de trein hebt."